Den Haag

Johan Maurits van Nassau-Siegen liet het Mauritshuis bouwen (1604-1679).

Het Haagse museum het Mauritshuis kreeg in de zeventiende eeuw de bijnaam: suikerpaleis. Dat kwam omdat de eigenaar van dit huis, Johan Maurits van Nassau-Siegen, rijk is geworden door de suikerhandel en de slavernij in Brazilië. Zo is het Mauritshuis een van de sporen van slavernij in Den Haag.

Den Haag is van oudsher het regeringscentrum van Nederland. In Den Haag was dan ook het Ministerie van Koloniën. Dat vormt een ander spoor naar de slavernij. In dit gebouw werden besluiten genomen over de Nederlandse koloniën. Dit ministerie gaf bijvoorbeeld Virginie gelijk, toen zij haar vrijheid opeiste nadat ze met haar zogenaamde meester in 1848 vanuit de Antillen naar Nederland was gereisd. Het ministerie besliste dat Virginie een vrije vrouw was. Ze heette voortaan Virginie Gammeren.

Wandelroute

Wil je meer weten over Virginie en andere sporen van slavernij in Den Haag? Download dan de stadsroute.

Deze route is gemaakt door het Haags Historisch Museum.

Schoolplaat slavernij

Er is ook een speciale schoolplaat over de slavernij in Den Haag, met een quiz.

Met een gids op stap?

Ga je liever op pad met een gids door Den Haag? Neem dan contact op met het Haags Historisch Museum of met Pasado Presente.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AmsterdamAmsterdam

Historische achtergrond Amsterdam heeft op een bijzondere manier een band met de voormalige kolonie Suriname. Na de verovering van Suriname door de Zeeuwen in 1667, nam eerst de West-Indische Compagnie

CulemborgCulemborg

De leerlingen werken aan een dagboek over een van de hoofdpersonen, ze bekijken kritisch de teksten en objecten in het Jan van Riebeeck Huis, en ze voeren een debat over

YouTube