De sporen

Amsterdam

Het Paleis op de Dam was ooit het stadhuis van Amsterdam. Daar zat het bestuur van Suriname. Daar eiste Caatje haar vrijheid op. Verderop werd gehandeld in suiker en koffie, verbouwd in de koloniën door mannen en vrouwen in slavernij. Deze en andere sporen van slavernij kom je tegen op de route rond de Dam. Ga op stap en laat je verrassen. Lees hier meer over de les.

Culemborg

In Culemborg staat het geboortehuis van Jan van Riebeeck. Daar is een tentoonstelling te zien over zijn leven en de VOC in Zuid-Afrika. Maar welke tekstbordjes zou Eva Krotoa hebben geschreven? Zij was een Khoi San, zoals de bewoners van Zuid-Afrika heten. En waarom heeft Jan van Riebeeck zo'n groot standbeeld? Hij zat toch ook in de slavenhandel? Lees erover, bekijk filmpjes en vorm je mening. Je vindt het allemaal in dit dossier.

Den Haag

Het Haags Historisch museum maakte met Pasado Presente een wandeling langs de Haagse sporen van slavernij en een schoolplaat. Samen vormen ze de basis voor een les over de regeringshoofdstad.
Verschillende plekken in Den Haag verwijzen naar slavernij, waaronder het voormalig Ministerie van Koloniën. Hier werd besloten over slavenhandel en slavernij, en de afschaffing in 1863. Lees hier meer.

Haarlem

Na deze wandeling zul je nog vaak omhoog kijken als je langs Hudson Bay fietst. Naar de enorme gevel-versiering hoog boven de straat: Het gekroonde Oost- en West- Indisch Worstvat, compleet met varkens en een vat worsten. Wat deze gevelsteen en andere plekken in Haarlem te maken hebben met slavernij hoor je op de app Hoezo, Haarlem en slavernij? Daarop vertellen ook Haarlemmers met Surinaamse en Antilliaanse roots wat de slavernij van toen voor hen betekent. Heb je weinig tijd? Doe dan de korte route, met een opdracht. Lees er hier meer over.

Utrecht

In Utrecht kun je een route lopen langs sporen van slavernij. Die route vind je op deze website. Luister je liever? Gebruik dan de luisterapp. Onderweg maak je ook kennis met de Amerikaanse Sojourner Truth die ooit Nederlands sprak. Zij wist te vluchten uit slavernij en sprak zich uit tegen de slavernij en voor vrouwenrechten. Informatie over haar en inwoners van Utrecht die zich verzetten tegen slavernij (=abolitionisten) vind je ook in een aparte les. Benieuwd? Klik dan hier.

Zeist

Bij het slot Zeist staat het huis van de Hernhutters of Evangelische Broeder-gemeente. In een speciale les ontdek je wat deze kerk te maken had met de slavernij in Suriname. Je bekijkt een stukje van een slavenregister en documenten van de kerk. En hoe kijkt de Evangelische Broedergemeente nu terug op de slavernij? Ook interessant! De aanwijzingen voor je onderzoek vind je op het instructieblad, de drie onderwerpen staan op drie opdrachtbladen.
Zeist ligt ook op de fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug. Benieuwd waarom sommige buitenhuizen ook een link hebben met slavernij? Lees dan hier verder.

Monumenten

‘Als ik langs het monument fiets, denk ik altijd aan slavernij en hoe vreemd mij dat voorkomt’. Dit schrijft Lee uit Amsterdam. Je vindt slavernij-monumenten niet alleen in Amsterdam, maar ook in Rotterdam en in Middelburg. Wat betekenen die beelden? Wanneer zijn ze gemaakt? Welke informatie kun je ter plekke en via het internet vinden? Je vindt hier een overzicht van de monumenten. Welke staat bij jou in de buurt?

Afrikaanse Roots

Hierboven zie je het portret van Susanna Dumion, geboren in 1705 in Suriname. Zij kwam Suriname met haar bazin naar Amsterdam.
Hoe zat dat eigenlijk in de Romeinse tijd? Woonden er toen Afrikanen in Nederland? Hoe was dat net na de middeleeuwen en in de tijd van Susanna Dumion? Hoe was hun leven? Waren zij vrij? Dat onderzoek je aan de hand van een sieraad, een grafsteen en portretten.

Verzet

De Afrikanen die aan boord waren gebracht van het slavenschip De Neptunus wisten zich uit de boeien te bevrijden. De bemanning sloeg op de vlucht, maar toen andere schepen te hulp schoten, brachten gevangenen het schip tot ontploffing: liever dood dan in slavernij! 400 mensen kwamen om.
Op allerlei manieren hebben mensen in slavernij zich verzet. Soms verloren zij daarbij hun leven. Anderen zochten naar manieren om te overleven.
In Nederland kwam het verzet tegen slavernij pas in de negentiende eeuw op gang. Met een aantal abolitionisten maak je hier kennis. Namen van andere abolitionisten vind je op Mapping Slavery.