Lessen in Zeist

In november 2017 probeerden tweede klas leerlingen van het Herman Jordan Lyceum de lessen over slavernij uit.

De lessen in Zeist concentreren zich op de Evangelische Broedergemeente, gevestigd in Slot Zeist. In de vroege achttiende eeuw vertrokken veel leden van deze gemeente, ook Hernhutters genoemd, naar Suriname om daar vooral aan de tot slaaf gemaakte Afrikanen hun geloof te verkondigen. Nog altijd zijn veel Surinamers lid van de EBG. De EBG heeft bijzondere bronnen die ook het leven van de tot slaaf gemaakten belichten. Met die bronnen gaan de leerlingen aan het werk.

De eerste opdracht was om een nieuwsbericht van ongeveer 150 woorden te schrijven voor een krant van een Nederlandse organisatie tegen de slavernij. De bronnen waren het Doopboek met een aantekening uit 1846 van de EBG Charlottenburg, plantage Molhoop, Suriname en een tekening van Bray uit 1850.

Hier twee van de berichten, geschreven door leerlingen:

Slaaf bloedt dood nadat hand eraf is gerukt door suikermolen

Carl, een jonge slaaf van 16 jaar (bron 1 fragment 1 en 2), is doodgebloed nadat zijn hand terecht kwam in een suikermolen waar hij werkte. Het was een gewone dag, totdat Carl een cruciale fout maakte. Hij hield het suikerriet vast maar werd meegetrokken en zijn wand kwam vast te zitten. Door de kracht van de molen raakte zijn hand los van zijn arm. Hij viel op de grond van de pijn en bloedde uiteindelijk dood. De opdrachtgever (man met hoed rechts op foto) schreeuwde dat het sneller moest en daarom overhaastte Carl zich waardoor hij uiteindelijk overleed. Het gebeurde allemaal bij de molen op de tekening.
(Julius en Olivia)

Wat is Carl overkomen?
Carl K. is geboren in 1830 en stierf op zijn zestiende na een tragisch ongeluk. Op zijn vierde werd hij gedoopt en sindsdien werkte hij als slaaf op de plantage Molhoop Suriname. Hij werkte in een molen op een graanplantage waar de blanke Europeanen de macht hadden over de zwarte slaven. In 1846 was Carl op een doodnormale dag aan het werk in de molen. Door de slechte werkomstandigheden kwam zijn hand in de molen en overleed later aan de gevolgen daarvan. Voor zijn medeslaven had dit een grote impact, maar de machthebbers bleven de zaak in stand houden en er veranderde helemaal niets. Dit is best heftig, gezien de jonge leeftijd van alle slaven. Voor hen was het ook een serieuze waarschuwing. Dit had een voorbeeld voor andere plantagehouders kunnen zijn, maar helaas is dit een van de velen voorbeelden waarbij het gruwelijk mis is gegaan.
(Eva, Indra en Ilse)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

YouTube