Haarlem

Dit is het portret van Susanna Dumion. Het wordt bewaard in het Teylers Museum in Haarlem. Susanna Dumion is geboren in Suriname, staat er onder. In 1818 is ze overleden in Haarlem. Ze was toen 105 jaar oud.

Van Susanna is bekend dat ze in slavernij geboren is. Ze is meegenomen door haar zogenaamde eigenares naar Amsterdam. Susanna was haar bediende. Officieel was slavernij in Nederland niet toegestaan. Maar haar eigenares noemde Susanna in haar testament ‘slavin’.

Tegen het einde van haar leven ging Susanna Dumion in Haarlem wonen, in de Kleine Houtstraat. Hier is ze ook gestorven. Ze werd begraven in of naast de Kerk op de Grote Markt.

Sporen van slavernij in Haarlem

Portret van Balthasar Coymans, door Frans Hals.

Paars: Er woonden meer mensen in Haarlem die ooit in slavernij hadden geleefd, zoals Christiaan van der Vaart. Hij werd in Haarlem gedoopt en woonde in Haarlem als een vrij  man. Maar toen hij terugkeerde naar Berbice, tot plm. 1800 een Nederlandse kolonie naast Suriname, was hij zijn vrijheid kwijt.

Oranje: Er woonden Haarlem ook mensen die verdienden aan de slavernij, zoals Balthasar Coymans. Hij was slavenhandelaar. Anderen waren plantage-eigenaar of hadden aandelen in plantages. Ze waren dus ook allemaal eigenaren van de mannen, vrouwen en kinderen die op de plantages moesten werken en in slavernij gevangen werden gehouden.

Kaart op volledig scherm bekijken

Nicolaas Beets

Blauw: Een enkeling, zoals de Haarlemmer Nicolaas Beets, verzette zich tegen de slavernij. Hij was een abolitionist en woonde in de Koningsstraat.

De witte punten op de kaart verwijzen naar musea en archieven. Daar is meer informatie over slavernij te vinden.

Op stap door Haarlem

Wil je meer horen over Susanna Dumion en Christiaan van der Vaart? Wil je andere sporen van slavernij ontdekken in Haarlem? Loop dan de speciale App route door het centrum van Haarlem. Je hoort dan ook verhalen van Haarlemmers met Surinaamse en Antilliaanse roots.

Tip: neem oortjes mee en laad je mobiel helemaal op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UtrechtUtrecht

Historische Achtergrond De stad Utrecht kreeg in 1122 stadsrechten en was in de middeleeuwen een bloeiende en welvarende stad. Zij heeft nooit een rol gespeeld binnen de VOC of de

Den HaagDen Haag

Het Haagse museum het Mauritshuis kreeg in de zeventiende eeuw de bijnaam: suikerpaleis. Dat kwam omdat de eigenaar van dit huis, Johan Maurits van Nassau-Siegen, rijk is geworden door de suikerhandel

YouTube