Als ik langs het monument fiets, denk ik altijd aan slavernij en hoe vreemd mij dat voorkomt

Lee schreef het meest bijzondere stuk over het slavernijmonument. Dat eindigt zo:

‘Nederland vindt het nog steeds moeilijk om haar slaven te eren en te erkennen wat ze voor Nederland hebben betekend. Ik weet niet of dit uit schaamte of uit domheid is.
De grootouders van mijn vader zijn vanuit India op een schip naar de Cariben gebracht om te werken. Ze werkten niet als slaven, maar als contractarbeiders. Hun contracten hadden ze alleen zelf nooit gelezen en bleken in de praktijk neer te komen op lijfeigenschap. Als ik langs het monument fiets, denk ik altijd aan slavernij en hoe vreemd mij dat voorkomt. Van vrijheid word je groter, dat is voor mij de boodschap van het monument.’

De beste tekst voor het INFORMATIEBORD werd geschreven door Luca, Teresa en Teddy

Dit is het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam. Het monument is opgericht in 2002 door het Landelijk Platform Slavernijverleden, ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en de afschaffing van de slavernij in het Nederlandse koninkrijk op 1 juli 1863. Het jaarlijkse Keti Koti Festival (vertaald: ketenen verbroken) op 1 juli viert dat feit. Het monument, dat ontworpen is door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries, speelt dan een centrale rol.

De Nederlandse slavernijtijd begon omstreeks 1621, toen de West Indische Compagnie naar Afrika voer en daar slaven kocht om ze mee te nemen naar hun koloniën in Amerika. De slaven moesten daar op de plantages werken. Zelfs na de algehele afschaffing van de slavernij bestaat slavernij nog in de wereld, bijvoorbeeld op de cacaoplantages voor de chocola die wij eten.

Het slavernijmonument staat er om ons eraan te herinneren dat de slavenhandeltijd verschrikkelijk was en om te zorgen dat we niet dezelfde fout maken. Het maakt niet uit welke huidkleur je hebt of waar je vandaan komt, iedereen mag in vrede, zonder honger, met goed onderdak en onderwijs leven. Voordat we dat bereiken hebben we nog een lange weg te gaan.

Deze teksten zijn het resultaat van de proefles voor klas 2 van geschiedenisdocent Mirjam Braaksma – Cygnus gymnasium. Kijk voor de opdracht bij de monumentenlessen. Daar citeren we Lee nog eens.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

YouTube