Menu

Op stap door Haarlem

Een bijzonder portret 

Dit is het portret van Susanna Dumion. Het wordt bewaard in het Teylers Museum in Haarlem. Susanna Dumion is geboren in Suriname, staat er onder. Toen ze honderd jaar werd, is ze in Haarlem getekend. Het portret is bijzonder omdat van mensen met een donkere huid zelden portretten zijn gemaakt. Susanna Dumion is in 1818 overleden in Haarlem. Ze was toen 105 jaar oud. Ze werd begraven in of naast de kerk op de Grote Markt. 

Vanaf haar geboorte in slavernij 

Van Susanna Dumion werd vanaf haar geboorte in slavernij gehouden. Haar zogenaamde eigenares nam haar later mee naar Amsterdam. Daar moest Susanna Dumion haar bedienen. Officieel was slavernij in Nederland niet toegestaan. Maar haar eigenares noemde Susanna in haar testament evengoed ‘slavin’. Susanna Dumion was al op hoge leeftijd toen ze in Haarlem ging wonen. Dat was in de Kleine Houtstraat. Hier is ze ook gestorven. 

Sporen van slavernij in Haarlem

Het huis waarin Susanna Dumion woonde, staat er niet meer. Maar op de kaart hieronder zie je wel zien op welk adres dat was. Haar verhaal kun je beluisteren als je de speciale App route loopt door het centrum van Haarlem. Met deze app ontdek je meer sporen en je hoort verhalen van Haarlemmers met Surinaamse en Antilliaanse roots.

Hier vind je het opdrachtblad over de sporen in Haarlem. Dit routeblad volgt de korte route rond de Grote Markt. • Paars - Mannen en vrouwen die ooit in slavernij hebben geleefd
  Susanna Dumion was niet de enige inwoner van Haarlem die ooit in slavernij werd gehouden. Christiaan van der Vaart, zoals hij in Haarlem na zijn doop werd genoemd, kwam als onvrije man mee met zijn baas uit de Nederlandse kolonie Berbice. Dat is nu een deel van Guyana (naast Suriname). Toen hij rond 1800 terugkeerde naar Berbice, raakte hij zijn vrijheid kwijt.
 • Oranje - Handelaren en eigenaren van slaven
  Er woonden in Haarlem ook mensen die verdienden aan de slavernij, zoals Balthasar Coymans. Hij was slavenhandelaar. Anderen waren plantage-eigenaar of hadden aandelen in plantages. Ze waren dus ook allemaal eigenaren van de mannen, vrouwen en kinderen die op de plantages moesten werken en in slavernij gevangen werden gehouden.
 • Blauw - verzet tegen slavernij
  Een enkeling, zoals de Haarlemmer Nicolaas Beets, verzette zich tegen de slavernij. Hij was een abolitionist en woonde in de Koningsstraat.
 • Wit: Musea en archieven.
  Daar kun je documenten, objecten, boeken of afbeeldingen vinden die te maken hebben met slavernij.
YouTube
Spring naar toolbar