Nu is het 400 jaar later. We moeten elkaar met respect behandelen

Na afloop met een deel van de groep

Afgelopen 11 juni vierden we met de docenten die aan Edu.mappingslavery.nl hebben meegewerkt de lancering van onze site. Tijdens de speciale rondvaart in Amsterdam was er veel ruimte voor uitwisseling over hoe slavernijverleden in de klas ter sprake komt.
In welke context je de geschiedenis plaatst, hoe je omgaat met gevoeligheden bij leerlingen, met schaamte, schuldgevoelens, historische nabijheid en afstand, perspectief, vergelijkingen met slavernij nu en bij de Romeinen, discussies over racisme en multi-perspectiviteit waren zo een paar onderwerpen. Daardoor was deze boottocht anders dan een gebruikelijke Black Heritage Amsterdam Tour, waar de geschiedenis van de slavernij in de binnenstad en grachtengordel zelf meer centraal staat.
Onze gids was Ashaki Leito, oprichter van Miss Black Hair Nederland en sinds jaar en dag collega van Jennifer Tosch, oprichter van de Black Heritage Amsterdam Tour .
Twee leerlingen van Scholengemeenschap Reigersbos die hadden meegedaan aan een proefwandeling waren ook bij de rondvaart. Zij hadden tijdens die wandeling aan hun medeleerlingen over het Oost-Indisch Huis en de VOC verteld. Eén van hen deelde tijdens de tocht opnieuw wat hij had geleerd over het slavernijverleden:
‘Dat slaven als handelsproducten werden gezien, dat vond ik echt opvallend. Mijn voorouders in Indonesië, behoorden daar misschien ook toe. Nu is het 400 jaar later. We moeten elkaar met respect behandelen. Als Nederlanders kennen we nu mede dankzij die geschiedenis welvaart. We moeten allemaal profiteren van de winst en geen onderscheid maken.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lessen in ZeistLessen in Zeist

In november 2017 probeerden tweede klas leerlingen van het Herman Jordan Lyceum de lessen over slavernij uit. De lessen in Zeist concentreren zich op de Evangelische Broedergemeente, gevestigd in Slot Zeist.

YouTube