Verzet tegen slavernij; les in Utrecht

De proefles in het Trajectum college van Utrecht voor leerlingen van de tweede klas van de Beroepsbegeleidende Leerweg concentreerde zich op verzet tegen slavernij. De docenten hadden al twee lessen verzorgd over de West-Indische Compagnie, de driehoekshandel en abolitionisme. Ook met de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) was aan bod gekomen. Voor slavernij lag het accent op de West.

In deze les kwam ter sprake dat er altijd verzet was tegen slavernij, vooral door de tot slaaf gemaakten. Het verzet in Nederland kwam pas laat op gang. In de gids en op de website Sporen van slavernij Utrecht kun je kennismaken met zes abolitionisten, mensen die zich tegen slavernij verzetten. We vroegen de leerlingen in groepjes van twee om één van hen te kiezen, een korte tekst over de persoon te lezen en een attribuut van die persoon erbij te zoeken. Vervolgens introduceerde een leerling de persoon en de andere deed alsof hij of zij de persoon was en hield een hele korte toespraak tegen de slavernij.

De leerlingen kozen met gemak een persoon en waren enthousiast om een attribuut erbij te zoeken. Vooral de wandelstok was gewild. De docenten vonden het goed om extra aandacht voor abolitionisme te krijgen, dat is een moeilijk begrip.

De attributen bij de verschillende abolitionisten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

YouTube