White privilege bekend begrip bij Reigersbos leerling

Leerlingen van de 3Xa klas van John Hoogwoud onderzochten zelf een slavernijspoor en presenteerden op locatie aan de andere leerlingen hun bevindingen. De presentaties waren overtuigend, de meeste leerlingen lichtten hun onderwerp met flair toe. Ze hadden zich er echt in verdiept en informatie uit andere bronnen erbij gezocht.

 

Toelichting door leerlingen bij het Sernaemse Koffivat in de St Nicolaassteeg

Achttien leerlingen vulden achteraf een enquête in over hun ervaringen met de lessen. Door de wandeling kijken de meeste leerlingen nu anders naar gebouwen in de stad: ‘Ik zag dingen die ik nooit eerder heb gezien terwijl ik er elke dag was.’  De helft van de leerlingen was enthousiast over de wandeling, de andere helft had net zo lief les in de klas.

Dat sommige leerlingen goed op de hoogte zijn van actuele discussies blijkt uit het antwoord op de vraag: ‘Je kunt de sporen van zien, maar kun je de gevolgen van slavernij ook nu nog voelen?’  Ja, vonden elf leerlingen. Want white privilege bestaat nog en racisme is een ding. En je voorouders waren misschien in slavernij en dat maakt je dan verdrietig. Ook ‘alt right’ en cultuurverandering werden genoemd. Zes leerlingen vonden dat je die gevolgen nu niet meer kunt voelen, want ‘het is al zo lang geleden’ en ‘we kunnen nu goed met elkaar omgaan’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lessen in ZeistLessen in Zeist

In november 2017 probeerden tweede klas leerlingen van het Herman Jordan Lyceum de lessen over slavernij uit. De lessen in Zeist concentreren zich op de Evangelische Broedergemeente, gevestigd in Slot Zeist.

YouTube