Zeist en Utrechtse Heuvelrug

Lessen over Zeist
Wat heeft de Evangelische Broedergemeente (EBG)  te maken met de slavernij in
Suriname? Dat gaan de leerlingen ontdekken. Het zijn drie opdrachten:
1. De bronnen van de EBG laten zien wat Carl is overkomen op suikerplantage Molhoop. Een tekening van een suikerplantage laat daar meer van zien.
2. De EBG dominee Cornelis Winst Blijd werd in slavernij geboren. Een document uit 1862 toont zijn naam onder de tot slaaf gemaakten op de plantage St. Barbara.
3. Tenslotte onderzoeken leerlingen hoe de leden van de EBG-kerk nu terugkijken op de houding van hun kerk toen tegenover de slavernij in Suriname. Via het docentenforum vindt u de opdrachten en extra bronnen.

Fietsroute en nader onderzoek
Het spoor van de EBG in Zeist maakt onderdeel uit van een fietsroute op de Utrechtse heuvelrug. Aan het einde van de zeventiende eeuw werden langs de randen van de Heuvelrug de eerste landgoederen en buitenplaatsen gesticht.  Toen in 1815 de weg van De Bilt naar Rhenen werd bestraat nam het aantal buitenplaatsen sterk toe. In die periode vestigen families die kapitaal hebben vergaard door handel met of beleggingen in de koloniën Suriname, de Cariben, Nederlands-Indië of Zuidelijk Afrika. Ze investeren hun geld in persoonlijke luxe, buitenhuizen nabij de stad Utrecht en Amsterdam. Zo had de familie Hasselaer, eigenaren van Kasteel Groeneveld te Baarn, grote belangen in zowel de VOC als de WIC, beide compagnieën hielden zich ook met slavernij en slavenhandel bezig. De bewoonster van Landgoed Beukenburg was een van de vele eigenaren van tot slaaf gemaakten die bij de Emancipatie van 1863 werd gecompenseerd werd voor het ‘verlies’ van vrijverklaarde slaven: Cornelia van Limburg Stirum.

In de buitenhuizen woonden ook mensen die zich uitspraken tegen slavernij. Zo was Eugène van Tuyl van Serooskerken (landgoed Vollenhoven) de secretaris-penningmeester van de Maatschappij ter bevordering van de afschaffing van de slavernij. Deze anti-slavernij vereniging had op zijn hoogtepunt in 1857 ongeveer 670 leden in heel Nederland.

De korte informatie bij de thema’s vraagt om nader onderzoek. Daartoe nodigen we u en uw leerlingen van harte uit.

kaart op volledig scherm bekijken

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AmsterdamAmsterdam

Historische achtergrond Amsterdam heeft op een bijzondere manier een band met de voormalige kolonie Suriname. Na de verovering van Suriname door de Zeeuwen in 1667, nam eerst de West-Indische Compagnie

HaarlemHaarlem

Dit is het portret van Susanna Dumion. Het wordt bewaard in het Teylers Museum in Haarlem. Susanna Dumion is geboren in Suriname, staat er onder. In 1818 is ze overleden

Den HaagDen Haag

Het Haagse museum het Mauritshuis kreeg in de zeventiende eeuw de bijnaam: suikerpaleis. Dat kwam omdat de eigenaar van dit huis, Johan Maurits van Nassau-Siegen, rijk is geworden door de suikerhandel

YouTube